Enkel- en voetklachten

De gehele dag worden je enkel en voeten belast in activiteiten als staan en lopen. Veelal zijn sport, langdurig of intensief belasten van de voet, een ongelijke stand, lichaamsbouw of ouderdom oorzaak van de klachten. Een verzwikking kan zorgen voor beschadiging van enkelbanden of het kraakbeen. In de meeste gevallen herstelt dit vanzelf. Bij 30 procent van de blessures aan de enkel is verdere diagnose of behandeling nodig. Hierbij kunnen (sport-)fysiotherapeuten een rol spelen.

Voorbeelden van klachten waarin de fysiotherapeut iets voor je kan betekenen:

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten treden veelal geleidelijk op en worden vaak langzaam erger. Deze klachten komen vaak voor bij sporters en vaak ligt overbelasting hieraan ten grondslag (wandelen/hardlopen/springen). 

Enkel verstuiking/ Enkelverzwikking/ enkelinstabiliteit

Verstuiking is letsel aan de gewrichtsbanden. De banden aan de buitenkant (lateraal) van de enkel worden het meest geblesseerd.

Een enkelverstuiking geneest in ongeveer 2 tot 8 weken. De enkel zal na een paar weken beter gaan voelen en na een paar maanden weer volledig op kracht zijn. Terugkerende enkelverstuikingen komt vaak voor. Bij 73% van de mensen die een enkel verstuikt gebeurt dat waarschijnlijk nog een keer. Vooral als de spierkracht en het evenwicht niet volledig zijn hersteld.

Enkelfractuur

Een enkelbreuk wordt veroorzaakt door draailetsel en vallen. Het type breuk varieert van simpel tot complex en kan 1 of alle 3 botten, waaruit de enkel bestaat, betreffen. Het is belangrijk om bij enkelletsel behandeld te worden om vast te stellen of sprake is van een breuk. Fysiotherapie speelt, om terug te keren naar normale activiteit, een belangrijke rol bij behandeling en herstel van een enkelbreuk.

Sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi wordt vaak omschreven als een kegelvormige holte die aan de buitenzijde van de enkel ligt tussen twee botjes in (talus en de calcaneus). Door deze tunnel lopen banden, bloedvaten, vet en zenuwen. We spreken over een sinus tarsi syndroom wanneer de structuren in dit gebied voor klachten zorgen. 

In veel gevallen is het ontstaan van een sinus tarsi syndroom traumatisch. Hierbij heeft men de enkel eenmalig of zelfs meerdere keren verzwikt. Daardoor kan er een letsel ontstaan ter hoogte van een enkelbandje. Het vermoeden bestaat dat letsel aan dit bandje tot een verminderde stabiliteit leidt van het onderste spronggewricht. Dit kan ertoe leiden dat het weefsel wat zich ter hoogte van deze holte of tunnel in de verdrukking komt.

Een andere mogelijkheid is dat het weefsel in de verdrukking komt, zonder dat hiervoor een trauma aan ten grondslag ligt. Dit wordt gezien bij mensen die erg doorgezakte voeten hebben of last hebben van overgewicht. Ook is het mogelijk dat de klachten veroorzaakt worden door bijv. reuma.

Tarsaal tunnel syndroom

Bij het tarsaal tunnel syndroom zorgt een beklemming van een voetzenuw voor klachten in de voetzool, tenen en/of hiel. De diagnose wordt nog regelmatig over het hoofd gezien. De aandoening wordt steeds vaker gezien bij hardlopers en mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Het kan echter bij iedereen voorkomen.

Contactgegevens

Schoolstraat 23
6911 AX Pannerden
Burg. Daalderopstraat 2
6916 CA Tolkamer 
0316 - 37 10 15 
info@fysiovisser.nl 

Openingstijden

Maandag 08.00 - 21.00 uur
Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
Woensdag 08.00 - 12.00 uur
Donderdag 08.00 - 21.00 uur
Vrijdag 08.00 - 17.00 uur
Top