Etalagebenen staat ook wel bekend als ‘claudicatio intermittens’. De oorzaak is perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor er te weinig zuurstof in de spieren komt. Hierdoor kan men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been krijgen tijdens en/of na inspanning.

Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te verbergen door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken.

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Hierbij worden de wanden van de slagader stugger en dikker, waardoor vernauwingen optreden. Deze verdikkingen, ook wel plaques genoemd, worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen toe, gaat het bloed trager stromen en ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren bij inspanning. Het verkalken van de slagaders kan versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

De behandeling bij etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Looptraining leidt tot een verbetering in loopafstand, die vergelijkbaar is met de verbetering die behaald wordt middels een operatie. Daarnaast verbetert de kwaliteit van leven en de algemene conditie van patiënten door de actievere leefstijl.

Onze Specialisten voor Fysiotherapie bij Claudicatio intermittens

Contactgegevens

Schoolstraat 23
6911 AX Pannerden
Burg. Daalderopstraat 2
6916 CA Tolkamer 
0316 - 37 10 15 
info@fysiovisser.nl 

Openingstijden

Maandag 08.00 - 21.00 uur
Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
Woensdag 08.00 - 12.00 uur
Donderdag 08.00 - 21.00 uur
Vrijdag 08.00 - 17.00 uur
Top