Jumpers knee

Een jumpers knee of springersknie is een tendinose of tendinopathie van de patellapees waarbij de peesaanhechting aan de onderzijde van de knieschijf gaat irriteren.

De aandoening komt veel voor bij sporten waar veel sprongbelasting bij komt kijken, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen zoals hardlopen.

Osgood-Schlatter

Bij Osgood Schlatter voel je pijn onder de knieschijf, met name op de plek waar de kniepees aan het bot hecht. Het wordt veroorzaakt door de combinatie van flinke trekkrachten tijdens de groei en sportactiviteit. Osgood Schlatter komt vooral voor bij sportende jongens tot 15 jaar en sportende meisjes tot 13 jaar. Uiteindelijk gaan de klachten vanzelf over. Osgood Schlatter kan ervoor zorgen dat er een extra stukje bot aangroeit, dit is meestal niet erg.

Bij heftige klachten kan het zijn dat het advies wordt gegeven om tijdelijk even niet te sporten. Klachten kunnen 12 tot 18 maanden aanhouden (tot groeischijf gesloten is).

Voorste kruisbandletsel (Anterior cruciate ligament)

Een gescheurde voorste kruisband is een blessure van de knie bij sporters (contactsport zoals voetbal, handbal, basketbal en skiën. In 70% van de gevallen scheurt de voorste kruisband af zonder contact met een andere speler of voorwerp. Vrouwen hebben meer kans (ongeveer 5x meer).

Oorzaak is meestal: knie verdraaien terwijl de voet op de grond blijft staan, plotseling stoppen met rennen, landen op een gestrekt been, plotseling gewicht op andere been brengen of een klap op de knie. Meestal is een luide knak hoorbaar en voel je een scherpe, intense pijn waarbij in niet op je been kunt staan. Je kan een gevoel hebben alsof je door de knie zakt. Soms scheurt de voorste kruisband af in combinatie met meniscusletsel en/of de binnen-/buitenband. Dit wordt ook wel de “unhappy triad” genoemd.

Runners-knee

Runners knee of Tractus iliotibialis frictie syndroom is een hardloopblessure die we ook vaak zien bij wandelaars of fietsers. De pijn zit aan de buitenkant van de knie (peesplaat die loopt van bekken tot zijkant knie) en is het gevolg van wrijving tussen de tractus iliotibialis pees en botweefsel van het kniegewricht.

Artrose knie | Versleten knie

Artrose van de knie is een progressieve ziekte die leidt tot ontsteking en achteruitgang van het kniegewricht en wordt steeds erger. Ongeveer 14% van de 25-plussers en 34% van de 65% worden gediagnosticeerd met artrose. Verergering wordt beïnvloed door leeftijd, BMI, botstructuur, kracht en mate van activiteit.

Pijn doet zich voor wanneer het kraakbeen weg slijt. De ruimte tussen de botten wordt kleiner en er ontstaat wrijving waardoor toenemende pijn tijdens of na activiteiten, stijfheid na langdurig zitten met gebogen/gestrekte knie, ploppend en/of knarsend gevoel bij bewegen van de knie en zwelling na activiteiten.

Knieprothese l Nieuwe knie

Bij een knieprothese wordt het kniegewricht vervangen door een kunstknie (prothese), vaak in verband met slijtage van de knie. Na de operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van de knie. De afgelopen jaren krijgen patiënten met artrose van de knie steeds vaker een knieprothese. Deze stijging heeft te maken met het ouder worden en langer actief blijven van de bevolking.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is een term die gebruikt wordt om de pijnklachten te omschrijven die ontstaan door niet goed functioneren van de knieschijf en komt vaak voor bij jongvolwassenen en atleten.

Normaal gesproken ligt de knieschijf in het midden van het kniegewricht, zodat de krachten op de knieschijf gelijk zijn verdeeld. Wanneer men last heeft van het patellofemoraal pijnsyndroom is er een afwijkende stand van de knieschijf (patella) ten opzichte van het dijbeen (femur). Deze afwijkende stand zorgt voor een grotere belasting op het kniegewricht (knieschijf – knie) gewricht tijdens het bewegen. Deze grotere belasting kan resulteren in pijnlijke weefselschade en ontsteking van structuren van het patellofemoraal gewricht.

Bakerse cyste

Vaak ligt een andere aandoening, zoals slijtage, ten grondslag aan het ontstaan van een cyste. Er wordt te veel vloeistof aangemaakt in het gewrichtskapsel. De overtollige vloeistof lekt dan door het gewrichtskapsel en vormt een cyste/zwelling in de knieholte. Dit kan pijn of stijfheid veroorzaken bij het buigen of strekken van de knie en bij gewrichtsbelasting zoals fysieke inspanning of na langdurig staan.

Er kunnen verschillende aandoeningen aan ten grondslag liggen: artrose, reuma, gescheurd ligament/meniscus, kraakbeenletsel of andere schade aan het kniegewricht.

Bursitis prepatellaris

Een slijmbeursontsteking in de knie voor de knieschijf. Slijmbeursen zorgen ervoor dat botten, spieren en pezen soepel langs elkaar kunnen bewegen. De slijmbeurzen beschermen deze delen van elkaar. Deze klachten komen veel voor bij mensen die veel op hun knieën zitten zoals stratenmakers of tapijtleggers en kan leiden tot zwelling, wamte, pijn en/of roodheid waarbij meer moeite tot bewegen en lopen.

Achterste kruisband letsel/ gescheurd

Letsel aan de achterste kruisband komt voor wanneer één van de banden aan de binnenkant van knie overstrekt is geraakt. Van deze blessure is slechts in 3% sprake van. Ongelukken zoals het met de knie tegen het dashboard slaan tijdens een aanrijding in een auto, of op de gebogen knie vallen zijn vaak voorkomende oorzaken van letsel aan de achterste kruisband. Dit wordt vaker gezien bij sporten als American Football of voetbal maar ook skiërs. Het met kracht strekken van de knie kan de achterste kruisband ook blesseren.

Meniscus letsel

Een meniscus scheur (ook wel meniscuslaesie genoemd) is een knieklacht waarbij er een scheuring van één van de menisci in de knie optreedt. In de knie bevinden zich een binnen- en een buitenmeniscus. Dit zijn wigvormige structuren die bestaan uit bindweefsel en kraakbeen en dragen bij aan schokdemping, sturen van gewricht middels sensoren in de meniscus en bijdragen aan de gewrichtssmering van de knie. Bij een meniscusscheur kan ontstaan na een acute draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vaststaat op de grond.

Popliteus tendinitis

Bij een popliteus tendinitis is de pees (tendon) van de popliteus spier ontstoken (itis). Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere pijnklachten geven tijdens het hardlopen.

De popliteus draait het onderbeen naar binnen en begeleidt de buigen van het kniegewricht. Daarnaast zorgt deze spier voor de stabiliteit van de knie in zijwaartse richting, ondersteunt de achterste kruisband en trekt de meniscus naar achteren, wanneer de knie wordt gebogen.

De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Dit kan verschillende oorzaken hebben: overmatig met de voet naar binnen kantelen, heuvel afrennen of enkel aan eenzelfde zijde van de weg (continue dezelfde bolling in het wegdek) (hard)lopen. Ook een vergrote draaiing in de knie en zwakte van de bovenbeenspier of hamstring kan ervoor zorgen dat de popliteus meer werk moet verzetten en mogelijk overbelast/ontstoken raakt.

Contactgegevens

Schoolstraat 23
6911 AX Pannerden
Burg. Daalderopstraat 2
6916 CA Tolkamer 
0316 - 37 10 15 
info@fysiovisser.nl 

Openingstijden

Maandag 08.00 - 21.00 uur
Dinsdag 08.00 - 18.00 uur
Woensdag 08.00 - 12.00 uur
Donderdag 08.00 - 21.00 uur
Vrijdag 08.00 - 17.00 uur
Top